rekolekcje

Pod żaglami do

Świętego Michała Archanioła

12 -21 września 2024

Chciałbyś, jak 12 apostołów wyruszyć łodzią na drugi brzeg ? Chciałbyś wyspowiadać się w Niebiańskiej Bazylice, którą konsekrował sam Święty Michał Archanioł ? Chciałbyś zaprzyjaźnić się z Wodzem Zastępów Niebieskich i nawiedzić jego najsłynniejsze sanktuarium ? Masz okazję wzięcia udziału w Anielskich rekolekcjach pod żaglami w drodze do Świętego Michała Archanioła.

Codzienna Msza Święta, duchowe przewodnictwo kapłana, konferencje,wspólna modlitwa i śpiew. Duchowa i żeglarska przygoda na  52 stopowym jachcie żaglowym

również dla tych, którzy jeszcze nigdy nie żeglowali.

Rekolekcje w drodze prowadzą do  sanktuarium Świętego Michała Archanioła we włoskim Monte Sant`Angelo  Temat wiodący rekolekcji:  Święty Michał Archanioł, Wódz Zastępów Niebieskich, patron Kościoła Powszechnego i Aniołowie Boży.

Ze Skałki na Górę Świętego Anioła, czyli

„Anielskie Rekolekcje pod Żaglami do Świętego Michała Archanioła”

Jeśli Pan Bóg pozwoli, to 12 września 2024 roku,   wyruszy z Krakowa kolejna już wyprawa do najsłynniejszego  sanktuarium  Wodza Zastępów Niebieskich, położonego u szczytu góry Świętego Anioła (Monte Sant` Angelo), na włoskim półwyspie Gargano. Niby nic szczególnego, ale jeśli wybieramy szlak, który wiedzie przez Adriatyk i który chcemy pokonać jachtem żaglowym, to wydarzenie nabiera szczególnego  charakteru.

To skąd wypływacie – pytają- z Gdańska ? Którędy tam popłyniecie ? Jakim statkiem ?

Mamy  10 dni na to, aby dotrzeć do celu i wrócić do Krakowa, dlatego część trasy pokonujemy drogą lądową. Nasza wyprawa,  która przez swój charakter przyjęła nazwę: „Anielskie Rekolekcje pod Żaglami do Świętego Michała Archanioła”, rozpoczyna się Mszą Świętą w bazylice na Skałce w Krakowie.  Stamtąd ruszamy autami do Medjugorie, aby przed rejsem nawiedzić to niezwykłe miejsce modlitwy i uprosić błogosławieństwo Matki Bożej.  Po jednodniowym pobycie u Gospy, udajemy się  na wybrzeże Chorwackie i okrętujemy na 52 stopowym jachcie, który  przez kolejne 7 dni będzie naszym domem.  Aby z Chorwacji dotrzeć do Włoch musimy pokonać około 130 mil morskich, czyli  240 km. W rejsie,  łącznie z kapłanem, który nam towarzyszy, uczestniczy 12 osób. W drodze modlimy się, śpiewamy, słuchamy słowa Bożego,  uczestniczymy  w codziennej Mszy Świętej. Trudno oprzeć się skojarzeniu tego rejsu z ewangeliczną historią, w której Pan Jezus wysyłał uczniów na drugi brzeg morza Galilejskiego.  Jak mówił w jednym ze swoich kazań  Św. Jan Paweł II – „Morze stało się więc szczególnym miejscem spotkania człowieka z Bogiem. Miejscem, którego dotknęła stopa Zbawiciela świata. Miejscem, na którym został zapisany istotny rozdział historii zbawienia.”

Dlaczego ruszacie ze Skałki ?

Wyruszmy ze Skałki, z bazyliki Archanioła Michała, która od wieków jest szczególnym miejscem modlitwy  Polaków. Mamy nadzieję, że łaski, które w tym miejscu wielu uprosiło, sprawią, że skałeczna bazylika stanie się niebawem sanktuarium Wodza Zastępów Niebieskich. Skałka w Krakowie i Monte Sant`Angelo w Włoszech, to miejsca, w których przed wiekami czczono pogańskie bóstwa i zapewne dlatego Święty Michał Archanioł objął patronat nad tymi miejscami.

Po co tam, płyniecie ? Dlaczego akurat tam ?

Sanktuarium na Monte Sant` Angelo nosi tytuł Niebiańskiej Bazyliki, ponieważ jest jedyną świątynią na świecie, która nie została konsekrowana ręką człowieka. Konsekracji dokonał sam Święty Michał Archanioł i w jednym z czterech  objawień przemówił do miejscowego biskupa, św. Wawrzyńca tymi słowami: „ Ja jestem Archanioł Michał, stojący przed obliczem Boga. Grota jest mnie poświęcona; ja jestem jej strażnikiem… Tam, gdzie się otwiera skała, będą przebaczone grzechy ludzkie… Modlitwy, które będziecie tu zanosić do Boga, zostaną wysłuchane.”

To   wyjątkowe miejsce stało się celem pielgrzymowania biskupów, króli, cesarzy i świętych Kościoła i wielu wiernych z całego świata.  Niebiańską bazylikę nawiedził m.in.  Św. Franciszek, Brygida Szwedzka i Jan Paweł II.  Chcemy tak jak oni pielgrzymować do tego niezwykłego miejsca, aby bliżej poznać Świętego Michała Archanioła i świat Aniołów Bożych. W drodze pod żaglami, chcemy się nauczyć jak  współpracować z Aniołami, by przy ich pomocy walczyć o dusze naszą i bliźnich. Chcemy, aby uczestnicy przeżyli zdecydowanie wyjątkowy, piękny, Anielski czas, który pozostawi w ich duszy niezatarty ślad Bożej Miłości.  Rekolekcje dają nadzieję zaprzyjaźnienia się z Wodzem Zastępów Niebieskich, miłującym Boga i ludzi, patronem Kościoła powszechnego.

Życzę wszystkim wiernym Kościoła Katolickiego, aby odnaleźli w swojej duchowej wędrówce do świętości, mocnego wspomożyciela – Świętego Michała Archanioła –  ducha czystego, o którym Pan Bóg powiedział: „Imię moje jest w nim” (Wj. 23.20)

Wincenty Podobiński – Fundacja Świętego Michała Archanioła

Wyślij swoje wstępne zgłoszenie uczestnictwa, na adres: kontakt@anielskafundacja.pl  kontakt telefoniczny: 501 323 556

Koszt uczestnictwa: 3500 zł

Nie zwlekaj – liczba miejsc ograniczona.

pod żaglami do Świetego Michała Archanioła.3

pod żaglami do Świetego Michała Archanioła.4pod żaglami do Świetego Michała Archanioła.5

Więcej zdjęć na Facebooku: