Skosztuj !

Św. Michał Archanioł.icon

29 września to dzień, któremu patronuje Święty Michał Archanioł i jego dwóch braci archanielskich – Gabriel i Rafał.  Bogu dzięki za ich obecność w życiu Kościoła. Szczególnie bliski jest mi Święty Michał Archanioł i nie tylko w dniu jego święta, ale w każdy dzień odkąd doświadczyłem jego skutecznej, archanielskiej pomocy.  W mojej duszy zrodziło się silne przekonanie, że Panu Bogu i Matce Bożej podoba się nasza modlitwa za wstawiennictwem tego ducha czystego, Wodza Zastępów Niebieskich, Patrona Kościoła powszechnego.  Być może szaleńcza destrukcja ciemnych mocy, która zdaje się w ostatnich latach przybierać na sile,  powoduje, że właśnie on, Archanioł Michał wypełni to,  co w Starym Testamencie zapowiada prorok Daniel: „W owych czasach wystąpi  Michał, wielki książę, który jest opiekunem dzieci twojego narodu Dn.12.1 Jakby w rozwinięciu powyższego,  mój Anioł Stróż przypomina mi o świętej siostrze Faustynie i jej przyjaźni z archaniołem: „W dzień Świętego Michała Archanioła widziałam tego wodza przy sobie, który mi powiedział te słowa: Zlecił mi Pan, abym miał o tobie szczególne staranie. Wiedz, że jesteś nienawidzona przez zło, ale nie lękaj się. Któż jak Bóg ! – i znikł. Jednak czuję jego obecność i pomoc”.

Nie tylko święci, ale i wielu grzeszników otrzymuje łaski właśnie za przyczyną Św. Michała Archanioła. Zachęcam wszystkich do uczynienia choćby maleńkiego kroku i powierzenia się opiece patrona Kościoła powszechnego. Uwierzmy Anielskiej miłości do nas. Wystarczy na początek krótka modlitwa św. Papieża Leona XIII:

Święty Michale Archaniele, wspomagaj nas w walce, a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź naszą obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu Niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen.

Tę modlitwę odmawiają codziennie wierni, którzy przyjęli szkaplerz świętego Michała Archanioła. Przez oddawanie czci najwyższemu z Aniołów chcą uzyskać wolność i rozwój Kościoła, łaskę dobrej spowiedzi dla siebie i bliźnich, siłę w walce z nałogami i wadami, obronę przed herezjami, błędami i fałszywymi naukami, wybawienie dusz z czyśćca przez modlitwę i uzyskanie odpustów, łaskę dobrej i świątobliwej śmierci.  Kierując nasze modlitwy do Boga za przyczyną św. Michała Archanioła pamiętajmy, że ten, który jest  wzorem miłości,  pokory, męstwa, odwagi,  czystości i sprawiedliwości, będzie takich cnót dla nas wypraszał w nas ich bronił.  Jest on dla nas potężnym orędownikiem u Boga, który dla ratowania dusz pozwolił Archaniołowi rozporządzać Bożą mocą.

Może i Ty czytelniku poza powyższą modlitwą zdecydujesz się przyjąć szkaplerz św. Michała Archanioła ? Można to uczynić w Bazylice Krzyża św. w Krakowie-Mogile w każdy pierwszy piątek miesiąca przed Mszą św. o godzinie 23.45.  Bliższych informacji udzieli zawsze ojciec Maciej, który uzyskał od księży Michalitów specjalne upoważnienie do nakładania szkaplerza. Szkaplerz dostępny jest  u Rycerzy św. Michała Archanioła, których można spotkać w tym w tym dniu w klasztornych  krużgankach. Można szkaplerz przyjąć również u ojca Krzysztofa w Krakowie na Szklanych Domach w pierwsze wtorki i trzecie piątki miesiąca przed Mszą Świętą o godzinie 18.00. Trzeba 20 minut przed Mszą udać się do zakrystii i zgłosić się do ojca Krzysztofa.  Naturalnie, szkaplerz można nabyć i nałożyć u księży Michalitów.

„Skosztujcie i zobaczcie, jak dobry jest Pan,  szczęśliwy człowiek, który się do Niego ucieka.” Ps. 34.9  Skosztuj !