Po co mi szkaplerz ?

Pędzę przez świat. Przebijam się przez zatłoczone samochodami ulice. W każdym pojeździe człowiek, a z nim zestaw problemów, z którymi przychodzi mu się zmierzyć. Zdrowie, pieniądze, praca, dzieci, dziadkowie, polityka, szkoła, małżeństwo, kariera i jeszcze długo można by rozwijać katalog wymagających naszego trudu obszarów. 24 godziny jakby ciągle nie wystarczały. Włączam radio, czy telewizję i widzę rozwinięcie tych problemów, a między nimi „zbawienne” rozwiązania; weź kredyt, zażyj ten środek, wyjedź do ciepłych krajów, kup najtaniej, niezwykła okazja, nie przegap szansy, uśmierz ból, kup ten cudowny preparat… W głowie może się zakręcić. Mogę się w tym wszystkim zagubić, bo to, co proponują w rzeczywistości nie działa tak jak chcę.  Nie  daje mi szczęścia, bo choć czasem rozwiążę po ludzku jeden problem, drugi za nim wydaje się jeszcze większy. A w tym wszystkim jest jakaś siła, która raz po raz chce mnie skierować na boczny tor, prowadzący najpierw w „pokrzywy”, a potem ku przepaści.

Nie raz słyszałem „Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię.”  I słyszałem też: „Po co panu Bogu będę zawracał głowę takimi sprawami?” Za którym głosem pójdę ? Gdzie będę szukał rozwiązań dla moich problemów ? Tak Panie Jezu, chcę przyjść do Ciebie … ale dopiero w niedzielę.  W nagłych przypadkach potrzebna pomoc błyskawiczna, ale skąd ?  Taaak, przecież mam przyjaciela, do którego nie muszę dzwonić, wysyłać e-mail`a, wysyłać listu, czy kuriera. Ten przyjaciel jest zawsze obok mnie, bo Pan Bóg posłał  go,  aby się mną opiekował. Mój Anioł Stróż pracuje 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu, bez urlopu i chorobowego. No, dobrze, a co jeśli problem jest tak bardzo skomplikowany, że może mój Anioł Stróż nie wystarczy, a na modlitwę brakuje czasu i przestrzeni ? Co wtedy, gdy potrzeba mocniejszego wsparcia ? Jestem, przecież nieustannie narażony na cofnięcie się za granicę łaski uświęcającej. Ciągle ktoś podsuwa mi takie pomysły, aby „pójść na skróty”, aby pod pozorem dobra zwrócić się przeciw miłości. Jak sobie radzić z czystością, trzeźwością, dotrzymać umów, żyć uczciwie gdy zewsząd  płynie zachęta, aby ulec światu i „pójść na całość”.   Panie Boże, pomóż, by iść Twoją drogą !

Jest taki Mocarz Niebios, który w naszych czasach odgrywa na ziemi szczególną rolę. Niezwykły duch czysty, którego opieka niejednego doprowadziła do świętości. Może potrzeba przywdziać szkaplerz – symbol ochrony Wodza Zastępów Pańskich ? Może wystarczy codziennie krótka modlitwa, aby mieć pewność, że najdoskonalszy w miłości do stwórcy i człowieka, niezwykłej pokory, pierwszy pośród Aniołów przyjdzie mi z pomocą, by ochronić przed atakami złego ducha,  rozwiązać nierealne, nierozwiązywalne, najtrudniejsze sprawy ?  Czy jestem gotów, aby cieszyć się jego opieką ? Czy chcę szerzyć jego cześć ? Święty Michale Archaniele, wspomagaj nas w walce!

Jak przyjąć szkaplerz? W każdy pierwszy piątek miesiąca w godzinach między 21.15 a 23.15  można zgłosić się na krużgankach klasztornych do rycerzy Świętego Michała Archanioła, aby zapoznali nas ze szczegółami przyjęcia szkaplerza Świętego Michała Archanioła i nabyć u nich szkaplerz, który zostanie poświęcony w trakcie ceremonii nałożenia  przy głównym ołtarzu bazyliki około 23.40 Nazwisko osoby, która przyjmuje szkaplerz zostanie wpisane do Księgi Szkaplerznej, by miała udział w dobrach duchowych rodziny szkaplerznej. Papież Benedykt XVI napisał, że motywy przyjęcia szkaplerza w zewnętrznej formie mają przypominać noszącemu, że doświadcza skutecznej pomocy potężnego Obrońcy, odkrywając w sobie majestat, dobroć i miłość Boga oraz, że nie ma większej wartości, ani innego równie wielkiego dobra poza Bogiem – Stwórcą i Panem wszystkiego co żyje.

Zapraszamy do Mogilskiej bazyliki w Krakowie, w każdy pierwszy piątek miesiąca na modlitewne czuwanie już od godz. 20.00 oraz Mszę Świętą o godz. 24.00 po której Rycerze Świętego Michała Archanioła prowadzą modlitwę zwaną Chórem Uwielbienia Boga, ze Świętym Michałem Archaniołem i Chórami Aniołów. szkaplerz Św. Michała Archanioła .info